2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Európa életbiztosítása a tehetséggondozás – Egy európai tehetségsegítő hálózat kialakításáról tanácskoztak 30 ország képviselői Budapesten

Tudatában kell lennünk annak, hogy Európa és az egész világ jövőjét a tehetséges fiatalok fogják meghatározni, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megújítsuk és sikeressé tegyük a tehetséggondozás rendszerét. Olyan erős európai tehetségsegítő hálózatra van szükség, amely képes hatni a nemzeti és európai szakpolitikára, az oktatáspolitika mellett a tudomány- és innovációs politikára, sőt a szociálpolitikára is a tehetséges fiatalok érdekében. Ezek a legfontosabb gondolatai annak a kétnapos nemzetközi konferenciának, amely 2014. május 9-én zárult. A Budapest Music Centerben rendezett, Áder János köztársasági elnök fővédnökségével lezajlott eseményt a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) a Tehetséghidak Program részeként szervezte meg, együttműködve az Európai Tehetségtanáccsal (ECHA) és a Budapesti Európai Tehetségközponttal. A konferencián felszólalt Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős biztosa is. A rendezvényen 30 országból 250 kutató, tehetségfejlesztő szakértő és oktatáspolitikus vett részt.

 

„Magyarország elkötelezetten hirdeti, hogy a tehetséggondozás olyan nemzeti ügy, amely csak akkor lehet igazán eredményes, ha a világ összefog a siker érdekében. Legyen bármilyen kiélezett a nemzetek és régiók versenye, a jövőnk közös” – jelentette ki Áder János elnöki köszöntőjében.


A kétnapos nemzetközi eseményen a hálózatok és a tehetségtámogatás összefüggéseit a részt vevő tudósok, kutatók, szakemberek plenáris előadásokon, panelbeszélgetésen, valamint nyolc tematikus szekcióban járták körül. Az előadók között olyan elismert szaktekintélyek szólaltak meg, mint Anders Ericsson, a svéd származású amerikai, Albert Ziegler német, Joan Freeman angol és Pléh Csaba magyar pszichológus professzor, illetve a Tehetség Világtanács elnöke, Leslie Graves. A hálózatkutatás szakterületét Csermely Péter mellett két kiemelkedő magyar kutató, Barabási Albert-László és Néda Zoltán előadása fémjelezte. A konferencia munkájában részt vett többek között Kerpen Gábor, az oktatásért felelős miniszter főtanácsadója és dr. Szalayné dr. Szvath Mária, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetség Programért felelős főigazgató-helyettese is.

Csermely Péter akadémikus, a konferencia elnöke, az NTT és ECHA elnöke szerint az európai szintű hálózat tervezésében a Kárpát-medencében már megvalósult magyar Tehetségpont-hálózat is nagy szerepet játszik. „Az elmúlt hét évben a Kárpát-medencében 1224 Tehetségpontból álló tehetséggondozó hálózat jött létre, amely ma már közvetlenül és közvetve több mint 200 000 emberrel áll kapcsolatban. A tehetségek segítésére kialakult ilyen széles összefogás a világon egyedülálló. Emiatt a magyar tehetséggondozás szervezettsége példa lehet egész Európa számára. Fontos azonban az is, hogy mi is tanuljunk Európa legjobb tehetséggondozó gyakorlataiból.”

Ziegler professzor előadásában a tehetséggondozás modernizálásának szükségességéről beszélt. Kifejtette, hogy a modern tudományos felfogás szerint a tehetség személyének középpontba állítása mellett a tehetségbarát környezet megteremtésére kell törekedni, mert a sikertörténetek mögött mindig sokféle szakértelem, különféle intézmények összefogása áll, a modern világban a magányos zsenik csak kivételes esetben lesznek sikeresek.

A jövő a tehetséges fiataloké. A világ számos országa erre a felismerésre alapozva indít programokat a tehetségek fölkarolására, ám a tehetség nem ismer határokat. Csakis európai, sőt világméretű összefogással leszünk képesek a tehetséges fiatalok számára vonzó környezetet biztosítani, ennek érdekében szükség van az európai együttműködés fejlesztésére is – hangzott el a konferencia zárszavában.

A kétnapos konferenciát a harmadik Európai Tehetségnap követte. Magyarország második alkalommal adott otthont az eseménynek, amelyen a konferencia szervezői Európai Tehetséghálózat Díjjal ismerték el az ECHA korábbi négy elnökét, Joan Freemant, Franz Mönksöt, Javier Tourónt és Kirsi Tirrit. Az Európai Tehetségnapon az Európai Tehetségtérképen regisztrált közel 170 program közül tucatnyian mutathatták be tevékenységüket.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.