2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Egy társasház energia-, élelmiszer- és vízfogyasztását spórolták meg az ÖkoKörösök

Az ELTE Informatikai Karának kutatói is részt vesznek abban a nemzetközi programban, amelynek célja a korábbi évtizedekre jellemző, sokszor több millió parancssort tartalmazó szoftverek átalakítása annak érdekében, hogy azok ki tudják használni a ma elterjedt, több- vagy akár sokmagos hardverekben rejlő lehetőségeket.

2010 óta több mint 600 háztartás vett részt az ÖkoKör programban, akik három hónap alatt annyi energiát, vizet és élelmiszert spóroltak meg, valamint annyival csökkentették a hulladékukat, amennyi egy társasház háromhavi fogyasztása.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-ben indította el Magyarországon a nemzetközi szinten is sikeres, több mint 10 országban zajló háztartászöldítő ÖkoKör programot.

2010 és 2014 között több mint 600 háztartás kapcsolódott be az ÖkoKörbe. A részt vevő háztartások a három hónapos program végére átlagosan 24 százalékkal kevesebb élelmiszer-hulladékot és 23 százalékkal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, 15 százalékkal kevesebb villamos energiát, 31 százalékkal kevesebb földgázt és 13 százalékkal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, valamint jó 10 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.

Itt is bebizonyosodott, hogy sok kicsi sokra megy. A 600 háztartás három hónap alatt összesen mintegy
• 3600 kg ételt mentett meg a hulladékká válástól – ebből 33 fő élelmiszer-szükségletét lehetett volna fedezni az ÖkoKör 3 hónapja alatt;
• 8500 kg-mal csökkentette a vegyes háztartási hulladék mennyiségét – ez annyi, mintha 90 fő az ÖkoKör három hónapja alatt egyáltalán nem termelt volna hulladékot (több mint 4000 laptop vagy 240 000 PET palack tömegének felel meg);
• 61 200 m3 gázt, 72 000 kWh villamos energiát spórolt meg – ez annyi, mintha közel 200 háztartás az ÖkoKör három hónapja alatt egyáltalán nem használt volna energiát;
• 140 000 liter vizet spórolt meg – ez annyi, mintha 11 fő az ÖkoKör három hónapja alatt egyáltalán nem használt volna vizet;
• 10 800 darabbal kevesebb vegyszert tartottak otthon – ez felér egy valamirevaló drogéria teljes kínálatával.

Az 5-8 fős ÖkoKörök három hónapig járnak össze, 9-9 alkalommal találkozva. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, s még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz, hulladék, egészség, közlekedés), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek, amelyek jobb esetben a gyakorlás után rutinná is válnak. A résztvevők életmódjuk legfontosabb jellemzőit (energia- és vízfogyasztás, az otthon tartott vegyi anyagok és a keletkező hulladék, a sportolással töltött idő mennyisége stb.) megmérik mind a program elején, mind végén, így számszerűsíthetővé és ténylegesen láthatóvá válik, hogy már kis változtatásokkal is milyen nagymértékű változások érhetőek el.

Az ÖkoKörök nemzetközi módszer viselkedésváltoztatással kapcsolatos hatékonyságát korábban kutatók is vizsgálták, és többek között arra a következtetésre jutottak, hogy az ÖkoKörök tagjai a program „hivatalos” lezárulása után is megtartják a kialakított környezettudatos szokásokat, sőt környezeti hatásukat többen később tovább csökkentik.

Az ÖkoKörök sikerének kulcsa ugyanis az, hogy a hagyományos környezetvédelmi témájú kampányokkal szemben nem elégszenek meg a tájékoztatással és az információátadással. A program egyben közösségi eszköz is: a résztvevők szemléletét közösségi kontextusba ágyazva, az emberi kapcsolatok erejét kihasználva formálja, folyamatos figyelmet szentelve a motivációnak, visszajelzésnek és megerősítésnek. Egy-egy ÖkoKör tagjaként senki nem érzi már sem magát, sem próbálkozásait elszigeteltnek, így a környezetvédelem magánügy helyett közösségivé válik s új erővel tölti fel az egyes egyéneket. Amint az egyik résztvevő jellemezte visszajelzésében: „A legfontosabb élmény az ÖkoKörrel kapcsolatban számomra az, hogy egy olyan közösség jött létre, amelyben sokat tanulhattunk/tanulhatunk egymástól, hasonló gondolkodású emberekkel lehet együtt az ember, amely csak azt bizonyítja újfent számomra, hogy a jövőben – illetve már most! – a közösségek erejével lehet majd változtatni.”


A projekt

A mintegy 20 országban különböző név alatt futó, leginkább EcoTeamsként ismert ÖkoKörök program gondolata és elindítása a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet nevéhez fűződik, amelynek 2009 óta a TVE is tagja. A programot 1990 óta világszerte több mint húsz országban vezették be és fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon vagy éppen Fehéroroszországon át egészen Vietnamig bezárólag. Az EcoTeams ma a világ legnagyobb közösségi, részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramja, amely már több mint egymillió embert ért el. A program az ENSZ Fenntarthatóságra Nevelés Évtizedének is hivatalos partnere.

Bővebb információ: www.tudatosvasarlo.hu/okokorok


Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nonprofit közhasznú szervezet. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz (www.tudatosvasarlo.hu/tve).

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nonprofit közhasznú szervezet. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz (www.tudatosvasarlo.hu/tve).

Néhány főbb tevékenység: • A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2004 óta működteti a Tudatos Vásárló (www.tudatosvasarlo.hu) portált, az ország első és mindmáig egyetlen, felelős és környezettudatos vásárlással foglalkozó, napi frissítésű híroldalát.
• Honlapján működteti a részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető E-szám, azaz élelmiszer-adalékanyag adatbázist (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) és a tájékozódást segítő Címke adatbázist (http://tudatosvasarlo.hu/cimkek).
• 2010-ben indította el az ÖkoKöröket (http://tudatosvasarlo.hu/okokorok), amelyek célja a háztartások zöldítése, fenntarthatóbbá tétele környezeti terheik csökkentésével, tudatosságuk fejlesztésével, gyakorlati segítségnyújtással.
• 2009-ben jelent meg Magyarország Zöld Térképe (www.zoldterkep.hu), amely a fenntartható életmódot lehetővé tévő boltokat, szolgáltatásokat (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) gyűjti össze az ország egész területén.
• 2010-ben indította el az Ökofitnesz (www.okofitnesz.hu) online közösségi platformot, amely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában.
• 2011-ben indította el a Közösségi Mezőgazdálkodás (http://tudatosvasarlo.hu/csa) elnevezésű programját, amelynek célja, hogy bővítse a lakosság ismereteit a közösség által támogatott mezőgazdasággal (CSA) és a bevásárlóközösségekkel kapcsolatban, segítse ezek elterjedését.
• 2013-ban indította el Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programját, melynek célja a fenntartható fogyasztási modell széles körű elterjedése (http://tudatosvasarlo.hu/kartya).

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.