2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Az egész világ megmozdul a drogok ellen – 1988 óta június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot


Az ENSZ határozata nyomán 1988 óta június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot. Mindenki tudja, hogy a drog komoly társadalmi probléma, de ha megnézzük a valós számokat, akkor a helyzet sokkal riasztóbb, mint azt elsőre gondolnánk. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) statisztikái alapján a 15–64 év közötti droghasználók száma még mindig növekedést mutat. Becslések szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza. Rengeteg nagy művészt veszítünk el a drogok miatt, említhetjük Kurt Cobaint vagy Amy Winehouse-t. Az európai drogfogyasztók száma 25–30 millió között mozog. Ma Budapesten átlagosan minden második 16 éves fiatal kipróbált már valamilyen illegális szert. L. Ron Hubbard filozófus megfogalmazása hűen mutatja a helyzet komolyságát: „A drogprobléma bolygószintű. Vérben és emberi nyomorúságban fürdik.”

A Drogellenes Nemzetközi Világnap bevezetésével az ENSZ rá akarja irányítani a figyelmet a problémára, és kérést intéz a társadalomhoz, hogy harcoljon a drogok terjedése ellen. A Drogmentes Föld Alapítvány elfogadta ezt a kihívást, és az elmúlt években óriási erőket mozgat meg, hogy visszaszorítsa a kábítószer-fogyasztást. Az alapítvány 120 országban van jelen, köztük Magyarországon is. A 17 nyelven elérhető drogfelvilágosító füzeteikből több mint 56 millió példányt juttattak el a társadalomba.

A világnap alkalmából a teljes nemzetközi hálózatukat aktivizálták, hogy támogassák az ENSZ célját: egy drogmentes társadalmat. Természetesen a magyarországi szervezetük sem maradt tétlen. Június 26-án önkénteseikkel Budapest három helyszínén, vidéken pedig két városban osztottak drogfelvilágosító füzeteket és gyűjtöttek aláírásokat.

További információ: www.drogmentes.hu

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.