2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Koprodukciókban gondolkodik ezentúl a MÜPA és a pécsi Kodály Központ

Különleges együttműködés aláírására került sor május 16-án, Budapesten az ország két vezető művészeti központja, a Művészetek Palotája és a pécsi Kodály Központ között. Az eddig fennálló kapcsolatot a Művészetek Palotájában írásban erősítette meg Káel Csaba vezérigazgató és Márta István ügyvezető, kinyilvánítva, hogy ezentúl közös koprodukciók létrehozásával kívánják felhívni a figyelmet a hazai és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő előadóművészeire.

 

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója elmondta, fontos feladatuknak tekintik, hogy azokra a hazai művészeti szervezetekre is ráirányítsák a figyelmet, akikkel együtt dolgoznak. A közös előadások létrehozása nemcsak a kultúra színvonalának emelésére szolgál, de logisztikai és gazdasági szempontból is mindkét intézménynek hasznára válik.

 

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. ügyvezetője komoly lehetőségnek tekinti a most megkötött megállapodást, amellyel kölcsönösen, egymást segítve olyan produkciók jöhetnek létre, amelyek a budapesti és a pécsi közönség kulturális igényeit is kielégítik. A Kodály Központ eddigi eredményeit tekintve méltó partnere a Művészetek Palotájának, hiszen hároméves fennállása alatt 579 rendezvényt bonyolított le (473 koncertet és 106 konferenciát). A régió zenei központjában 276 ezer látogató fordult meg ez idő alatt. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a zenei rendezvények mellett teljes multikulturális tevékenységét ezen együttműködés mellé állítja.

 

Pécs város polgármestere, Páva Zsolt kiemelte: Pécs a kultúra városa, amely szlogent a baranyai megyeszékhely igen komolyan vesz. E megtisztelő cím egyben komoly felelősséggel is jár, hiszen egyik feladata a városnak, hogy a művészeti tevékenység tovább erősödjék a régióban. Ehhez az olyan kiváló fizikai adottságokkal bíró létesítmények mellé, mint a Kodály Központ, partnerek szükségesek.

 

Egyedüli nem fővárosi zenekarként a Pannon Filharmonikusok tart állandó bérletes előadásokat Budapesten. A Művészetek Palotája lehetőséget adott a pécsi zenekarnak, hogy a 2003 óta tartó, magas minőséget, alkotó közösség létrehozását célul kitűző megújulási folyamatát véghezvigye. A hazai és nemzetközi kultúra képviseletét a MÜPA-ban tartott telt házas koncertekkel méltóképpen el tudták látni.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.