2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Ötven percben minden, ami kimaradt a történelemkönyvekből

Megnyílt az első, ingyenes IDŐVÁNDOR Digitális Színház

Szabó Győző színművész közreműködésével, Szurdi Miklós rendezésében elevenedik meg a történelem: valós és virtuális színészi játék, digitális installációk színvonalas elegye, valamint a népszerű Murder és Minicity kiállítások alkotóinak szakértelme garantálja a felejthetetlen kalandot. A Pólus Centerben 2014. március 28. és április 30. között reggeltől estig ingyenesen látogatható 50 perces digitális színházi program, az IDŐVÁNDOR lehet rendhagyó történelemóra vagy családi időutazás is.

21_Idovandor_plakat_Polus_4Tizenhárom színész, köztük Szabó Győző közreműködésével indult történelmi kalandjára az IDŐVÁNDOR. A digitális színházi programot ingyen élvezhetik a Pólus Centerbe látogatók reggel 10 órától este 7 óráig, 2014. május 5-től június 8-ig pedig a dél-budai bevásárlóközpontban, a Camponában folytatódik az innovatív előadás. A lendületes, magával ragadó montázs egy magyar, egy európai és egy világtörténelmi esemény korhű helyszíneit ötvözi a modern technológia legizgalmasabb megoldásaival, így engedve betekintést a történelem kulisszái mögé. A három színtéren megelevenedik a NASA irányítóközpont vagy éppen James Watt személye, de a reformkor jellegzetes történéseit is testközelből élhetik át a látogatók a panorámavetítésnek, az egyedülálló hang- és fénytechnikának, valamint a korhű installációknak köszönhetően. Minden helyszín más-más eseményt dolgoz fel, az adott témában jártas történész bevonásával készült, egyedi koncepció alapján.

A díszleteken megjelenő 200 négyzetméternyi grafika és a projekción futó, egy hónapig készült animáció mindig az adott korszakot jeleníti meg, így a nézők testközelből élhetik át a történelem jellegzetes és érdekes eseményeit.

Az egyszerre 50 főt befogadó termekben a történelemkönyvek lapjai kelnek életre a mai modern technikai vívmányok segítségével, így egyszerre láthatjuk a színpadon a tehetséges színészeket és az előzetesen felvett karaktereket.

Az IDŐVÁNDOR Digitális Színháznak első körben a XV. kerületi Pólus Center ad otthont. A 2012 decemberében látványosan megújult bevásárlóközpont modern belső és világos tereivel, kibővült üzletkínálatával várja a nem mindennapi színházi élményre vágyókat. Egy hónappal később, május 5-től június 8-ig pedig a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban épül fel a Murder és a Minicity kiállítások alkotóinak legújabb installációja. A két bevásárlóközpont és az alkotók szoros együttműködésének köszönhetően a látogatók Budapesten kizárólag ezen a két helyszínen vehetnek részt ingyenesen a rendhagyó időutazásban.

Szurdi Miklós rendező így nyilatkozott a különleges produkcióról: „A bemutatott történelmi eseményeket nem a hagyományos felfogásban visszük színpadra, hanem egy modernebb, szórakoztatóbb formában. A 15 perces jelenetekbe minden olyan érdekességet belesűrítettünk, ami kimaradt a történelemkönyvekből. A digitális színház mint műfaj számomra is furcsa volt elsőre, így új kihívásként tekintettem rá.”


A három színtér:

A reformkor

Egy korabeli kávézóba érkezünk, ahol megismerkedhetünk a reformkorral, egy teljesen új perspektívából. Nemcsak a történelemkönyv lapjai elevenednek meg, hanem a kor hétköznapjai, botrányai, pletykái, szokásai, kiemelkedő alakjai és érdekességei is. Mindez egy fiatalos tempójú, könnyed és humoros köntösbe bújtatva.


Ember a Holdon

Egy NASA irányítóközpontba érkezünk 1969-ben, ahol nemcsak a Holdra szállás pillanatát élhetjük át, hanem az űrkutatás történetét és eredményeit is megismerhetjük. Az egyedi atmoszférájú irányítóközpontban az űrkutatás történetével és legfontosabb állomásaival is megismerkedhetünk egy feszes tempójú és izgalmas 15 percben.


Médiaforradalom / ipari forradalom

Az ipari forradalmat megelőző izgalmas korba érkezünk, az ipari forradalom lavináját elindító gőzgép feltalálását követve nyomon. James Watt életén keresztül megismerkedhetünk a modernizáció és a technikai fejlődés folyamatával, valamint annak a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatásaival.


Az IDŐVÁNDOR Digitális Színház akár egy történelemórát is kreatívan kiegészíthet, szemléletesen bemutatva az adott időszak eseményeit a tanulók számára, így iskolai csoportokat is szívesen fogadnak – előzetes regisztráció után – a közel 50 perces időutazásra, ami izgalmas családi programnak is tökéletes.

Helyszín: Pólus Center, 1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

Nyitva tartás: 2014. március 28. és április 30. között, mindennap 10–19 óráig

Csoportoknak regisztráció a 70/940-0753 telefonszámon.

A belépés ingyenes!


 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.