2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Hétköznapi hősök inspirálják a fiatalokat

Példakép-választási és -követési modellek a fiatalok életében


A családi háttér és az életkori sajátosságok mellett a gazdasági válság, a bulvár és a közösségi média is komoly szerepet játszik a mai fiatalok értékrendjének kialakulásában, derül ki az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretében készült legfrissebb ifjúságkutatás eredményéből. Nem egy klasszikus értelemben vett példaképet követnek, hanem személyre szabják az általuk ismert személyek vágyott tulajdonságait, akárcsak okostelefonjuk szolgáltatásait.

 

A fiatalok számára sokkal több inspirációt jelentenek a sikeres hétköznapi emberek – családtagok, ismerősök –, mint gondolnánk. Mivel jövőképükben különösképp fontos számukra a munka és a magánélet egyensúlya, sokszor azok a hétköznapi emberek jelentenek számukra követendő példát, akik mind hivatásukban, mind családi kapcsolataikban kiegyensúlyozottak.

 

Az Új Nemzedék Jövőjéért Program 2014-es kvalitatív ifjúságkutatását 15–18 éves iskolások körében végezte el, azzal a céllal, hogy megismerje a mai fiatalok példakép-választási és -követési modelljeit, valamint azt, hogy milyen jövőképpel, értékrenddel rendelkeznek és milyen tényezők befolyásolják ezeket.

 

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a mai fiatalok szokásait, gondolkodását, hogy az Új Nemzedék Jövőjéért Program aktivitásait úgy irányítsuk, hogy az valóban elérjen hozzájuk, és ott segítsen, ahol arra szükség van” – mondta dr. Mihalovics Péter. „A mostani kutatásnak az volt a célja, hogy megismerjük azt, mi befolyásolja leginkább az ifjúságot” – tette hozzá az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

 

A kutatási gyorsjelentés 3+1 megállapítás formájában foglalta össze a magyar fiatalok példakép-választási szokásait, kitérve arra is, hogy számukra milyen az ideális világ, hogyan képzelik el benne a helyüket, milyen tulajdonságokat akarnak magukénak tudni, miért tartják fontosnak ezeket és hogy mit jelentenek számukra a példaképek.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.