2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Ismét megnyílik a világ az északkelet-magyarországi régió tehetséges középiskolásainak – 2014-ben is folytatódik a GE Foundation Nyíló Világ Program

Ez év szeptemberétől újabb tehetséges diákok csatlakozhatnak a GE Foundation Nyíló Világ középiskolai tehetséggondozó programhoz. A program 114 végzős diákja, akiket 2013 májusában Kövér László fogadott a Parlamentben, a második szakmai napjukat tölthették el a GE magyar vezetőivel, ezúttal Hajdúböszörményben. Az északkelet-magyarországi régió tehetséges fiataljainak a GE napon lehetőségük nyílt a GE vezetőivel személyesen megvitatni, hogyan lehet hátrányból előnyt kovácsolni.

2014 szeptemberétől újabb tehetséges diákok csatlakozhatnak a GE egyedülálló, kétéves középiskolai tehetséggondozó programjához – jelentette be 2014. február 14-én Agostino Renna, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős vezérigazgatója és Kiss Attila országgyűlési képviselő, Hajdúböszörmény polgármestere a programban közreműködő 14 intézmény és a program 114 végzős diákjának jelenlétében a hajdúböszörményi GE napon. A tehetséges fiatalok az ózdi József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium és a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium szervezésében létrejött GE napon személyes tapasztalataikon keresztül is megmutatták, hogyan lehet hátrányból előnyt kovácsolni. Az „Egy nap a GE-vel” programon a vállalat vezetői többek között személyes karriertapasztalataikkal is segítették a diákokat készségeik fejlesztésében, a megfelelő pályaválasztásban, céljaik sikeres megvalósításában. A következő évfolyam 75 diákja 2014 szeptemberében kapcsolódik be a GE Foundation Nyíló Világ középiskolai tehetséggondozó programba, amelyen eddig már 600 diák és 70 tanár vett részt.

Az északkelet-magyarországi, hátrányos helyzetű régió középiskolásainak felzárkóztatását célzó, a GE Foundation újabb 225 ezer dollár (mai árfolyamon 51 millió forint) támogatásával megvalósuló kétéves programra a közreműködő iskolák tanulói jelentkezhetnek. A diákok az írásbeli és szóbeli válogatáson nyújtott sikeres teljesítmény alapján kerülhetnek be a programba.

„A GE Foundation újabb 225 ezer dolláros támogatásának köszönhetően az idén további 75 diák csatlakozhat a programhoz. A munkaerőpiacra kilépve erre a 75 fiatal szakemberre szélesebb körű lehetőségek várnak majd, hosszabb távon pedig csak az idei programnak köszönhetően 75 család élvezheti majd az itt szerzett versenyelőny tényleges hasznát. A programban eddig több mint 600 diák vett részt, így elmondhatjuk, hogy nagy lépést tettünk a régió megerősítésnek irányába” – mondta Agostino Renna, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős vezérigazgatója.

A most végző 114 ózdi, putnoki, kisvárdai és hajdúböszörményi diák 2012-ben kezdte meg iskolán kívüli tanulmányait, ahol az üzleti angol nyelv mellett gyárlátogatások, konferenciák, csoportos mentorálások, gyakorlati programok, tréningek és további üzleti programok segítségével fejleszthették tudásukat annak érdekében, hogy a diploma megszerzése után hozzájárulhassanak a térség fejlődéséhez. A példaértékű program diákjait 2013. május 16-án Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlament Delegációs termében egy beszélgetés keretében is fogadta.

A GE Foundation Nyíló Világ Program diákjai eddigi tapasztalataikról most, a hajdúböszörményi GE napon személyesen is beszámoltak, majd a GE vezetőivel személyesen megvitathatták, hogyan lehet hátrányból előnyt kovácsolni.

„Ez a tehetséggondozó program valóban kinyitja a világot diákjaink előtt. Motiválja őket, hogy betekintsenek a világ egyik vezető cégének világába, megismerkedhessenek egy olyan munkakultúrával, amely 130 éve sikeresen teljesít a globális piaci versenyben. Személyesen megtapasztalhatják azt a világot, ahol elismerik, ha a tehetség erőfeszítéssel párosul, s megtapasztalhatják, hogy a valódi siker a jól elvégzett munka” – emelte ki Gyulai Sándor, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium igazgatója, az esemény házigazdája.

„Hátrányos helyzetű régióból indulni nem könnyű, a hátrányt előnnyé változtatni pedig egyedül szinte lehetetlen. Vannak azonban jó példák. Ilyen az oktatás, az üzleti, a civil szféra és az önkormányzatok összefogása révén létrejött és Északkelet-Magyarországon 13. éve sikeresen működő, innovatív GE Foundation Nyíló Világ Tehetséggondozó Program, amelyet Magyarország stratégiai befektetője és partnere, a GE Hungary kezdeményezett, támogat és a cég globális alapítványa, a GE Foundation finanszíroz. A Program működik, amit a végzett diákok karrierje bizonyít” – tette hozzá Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke.

A példaértékű programot Magyarország legnagyobb amerikai befektetője és partnere, a GE Hungary kezdeményezte és a GE alapítványa, a GE Foundation finanszírozza. A GE eddig összesen 1,6 millió dollárral (mai árfolyamon 362 millió Ft) támogatta a diákok képzését. A 14 partner összefogásával 12 éve sikeresen működő program sikeréhez a GE vezetői 4800 óra önkéntes munkával járultak hozzá. Az addigi nyertesekkel együtt már 600 diák és 70 tanár vett részt a GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Programban.

*

A GE Foundation

A GE Foundation, a General Electric filantróp alapítványa a világ legégetőbb problémáinak megoldásáért küzd. Partnereivel együttműködve különféle programokat támogat az Egyesült Államokbeli és a nemzetközi oktatás, a globális egészségügyi ellátás javítása, a környezetvédelem, a közpolitika, az emberi jogok és a katasztrófa-elhárítás területén. Ezen túlmenően az alapítvány támogatásával a GE aktív dolgozói és nyugdíjasai világszerte önkéntes programokban vesznek részt a helyi közösségeket támogatva.

 

A GE Közép- és Kelet-Európában

A GE Közép- és Kelet-Európáért felelős vezérigazgatója Peter Stracar. A cég 2012-ben egy, a gazdasági környezethez mérten sikeres évet zárt mind globálisan, mind a régióban, ahol 27 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég ugyanekkor 1,5 milliárd dollár értékben szerzett be árukat és szolgáltatásokat 6200+ közép- és kelet-európai beszállító partnerétől. A régiónak ki kell építenie és modernizálnia infrastrukturális rendszereit, javítania kell hatékonysági mutatóin, emellett meg kell felelnie az EU környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozásainak is, a GE környezetbarát termékei (ecomagination) pedig a vevők említett mindhárom célkitűzésének teljesítésében segítenek.

A GE nevéhez fűződik a közép-és kelet-európai régió első regionális vállalati blogjának elindítása is. A GE for CEE Blog egy közösségteremtő digitális platform, amely segíti a régió szakemberei közötti kapcsolatok kialakítását, fórumot kínál a tapasztalatok megosztásához, elősegíti a legjobb gyakorlatok megismertetését, és ötletekkel szolgál arra vonatkozóan, hogyan működhetnek és növekedhetnek együtt a régió nemzetei. Az oldal 2012-ben két nemzetközi díjon, a Digital Communications Awardon digitális Public Affairs kategóriában és a European Excellence Awardon is a döntősök közé jutott. Ebben az évben elnyerte a Certificate of Excellence Sabre díjat, amellyel a Public Relations területén európai kampányok kiemelkedő szintű stratégiai terveit, kreatív megoldásait, valamint üzleti eredményeit értékelik.


A GE Magyarországon

A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, amikor első lépésként szakmai befektetőként megvette a Tungsram Rt. 50 százalékát + 1 részvényét. A részvénypakett döntő többsége (49,65 százalék) az akkori tulajdonos külföldi bankok tulajdonából került a GE-hez. Pozitív tapasztalataira építve a GE további befektetéseket eszközölt az országban és mára a cég mindegyik üzletága aktív itt. Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai munkáltató (több mint 12 500 munkatárs) és befektető, valamint az egyik legnagyobb exportőr az országban, amihez hozzájárul több mint 2000 kulcsbeszállítója is. 2012 végén a GE stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal. A GE Magyarország elnöke 2013. október 1-től Joerg Bauer.

A GE ipari üzletágai és leányvállalatai a GE Hungary Kft. keretében 10 ezer munkatársat foglalkoztatnak. GE Aviation, Power & Water, Oil & Gas 6 gyárat, míg a GE Lighting további 6 gyárat üzemeltet 5 városban. Az országban található 3 regionális üzleti központ és 3 kutatás-fejlesztést végző központ is, ebből a GE Lighting üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika üzleti és globális K+F központja Budapesten működik. Az GE Hungary Kft. 2012. évi árbevétele 1395 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai munkáltató (több mint 12 500 munkatárs) és befektető, valamint a harmadik legnagyobb exportőr az országban, a „Figyelő Top 200” 2013-as kimutatása szerint.

 

GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Program

· A 13. évben, 2014-ben a program folytatódik, a GE Foundation újabb 225 ezer dollár (mai árfolyamon 51 millió forint) támogatásával, amely újabb 75 diák részvételét teszi lehetővé két évig.

· 12 év, 14 partner, a fentiekkel együtt összesen 1,6 millió dollár (mai árfolyamon 362 millió forint) GE Foundation támogatás, 4800 óra GE vezetői önkéntes munka.

· Társadalmi innováció az oktatás, az üzleti, a civil szféra és három önkormányzat összefogásával Északkelet-Magyarországon.

· A hátrányos helyzetű térség középiskolásainak versenyelőnyéért indított programot Magyarország stratégiai befektetője és partnere, a GE Hungary kezdeményezte és a cég globális alapítványa, a GE Foundation finanszírozza.

 

A program fő állomásai az elmúlt években

A program 10. évfordulója alkalmából 2011-ben a részt vevő iskolák, a GE és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium mint partnerek a Parlament Felsőházi termében szerveztek konferenciát. Az esemény részeként az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezésében egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került Szektorok innovatív együttműködése az oktatásért címmel, ahol közösen vizsgálták meg, milyen más átvehető vállalati oktatási programok javíthatják az ország versenyképességét. A diákok előadásainak köszönhetően pedig mindenki megbizonyosodhatott a program eredményességéről. Fontos kiemelnünk, hogy az esemény nyílt dialógust teremtett a köz- és magánszféra, illetve a programban részt vevő iskolák tanárai és diákjai között. Az eseményt bemutató videó megtekinthető itt, további információ a programról a GEforCEE regionális blogon olvasható.

2013. május 16-án Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlament Delegációs termében egy beszélgetés keretében fogadta a GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Program nyerteseit és tanáraikat. 2013 januárjától 114 ózdi, putnoki, kisvárdai és hajdúböszörményi diák az egyedülálló, kétéves program keretében különleges lehetőséget kapott tehetsége továbbfejlesztésére. Az addigi nyertesekkel együtt már 600 diák és 70 tanár vett részt a példaértékű programban. Az eseményről bővebben itt olvasható, a GEforCEE regionális blogján.

2014 szeptemberétől újabb tehetséges diákok csatlakozhatnak a GE egyedülálló, kétéves középiskolai tehetséggondozó programjához – jelentette be 2014. február 14-én Agostino Renna, a GE Lighting Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős vezérigazgatója és Kiss Attila országgyűlési képviselő, Hajdúböszörmény polgármestere a programban közreműködő 14 intézmény és a program 114 végzős diákjának jelenlétében a hajdúböszörményi GE napon. A program jelentőségéről és Magyarország gazdasági jövőjében betöltött szerepéről Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke beszélt a jelenlévőknek. A következő évfolyam 2014 szeptemberében kapcsolódik be a GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Programba.

 

Kik vesznek részt a programban?

A GE oktatási programjai közül a GE Foundation Nyíló Világ Középiskolai Tehetséggondozó Program résztvevői a felzárkózó északkelet-magyarországi régió középiskolás diákjai, akik a későbbiekben növelhetik a nemzetközileg versenyképes munkaerő kínálatát és hozzájárulhatnak a hátrányos helyzetű régió előtt álló különleges kihívások megoldásához.

A 2002 márciusában indított tehetséggondozó programhoz 2004-től további két olyan északkelet-magyarországi város is csatlakozott, ahol a GE Lighting gyár működik: Kisvárda és Hajdúböszörmény. 2005-ben Ózdra és a szomszédos Putnokra, illetve 2008-tól a városok szakiskoláira is kiterjesztették a programot. 2006-tól a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat támogatásával a régió három újabb városából – Kazincbarcika, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros – négy középiskola diákjai és tanárai is csatlakoztak a programhoz.

A 2013-ban csatlakozott diákokkal együtt már 600 diák és 70 tanár vett részt a példaértékű programban.

 

Kik működnek közre a programban?

A 12 éve sikeresen működő innovatív tehetséggondozó program a GE Hungary kezdeményezésére, a cég globális alapítványa, a GE Foundation finanszírozásával és az oktatás, az üzleti, a civil szféra és az önkormányzatok összefogása révén jött létre.

Az egyedülálló program sikere Ózd, Hajdúböszörmény, Kisvárda és Putnok város vezetőinek, oktatási intézményvezetőinek és pedagógusainak, a GE Foundation által globálisan támogatott Junior Achievement Magyarország alapítvány üzleti angol nyelvi képzésért felelős szakembereinek, a GE Hungary vezetőinek és munkatársainak, nem utolsósorban a programban korábban részt vett és jelenleg részt vevő diákok aktív együttműködésének köszönhető.

 

Mit tanulnak meg a diákok a program során?

A diákok a képzés során jártasságot szereznek az üzleti angol nyelvben, megkezdik saját kapcsolati tőkéjük felhalmozását és fejlesztik üzleti készségeiket, így később, a diploma megszerzése után hozzájárulhatnak a térség fejlődéséhez, integrálva azt a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatokba.

Az üzleti angol oktatás az iskolán és a városon kívüli helyszínen intenzív szakaszokban történik. Magyarország piacvezető nyelvi felnőttoktatással foglalkozó cége, a Fast Business Communications (magyar KKV és a GE beszállítója) új nyelvtanítási kompetenciát ad a tanárokon keresztül az egész régiónak. Ez utóbbi biztosítja a program hatásának hosszú távú fenntarthatóságát. A vállalkozói és az üzleti világhoz kötődő tudásanyagot a Junior Achievement Magyarország (JAM) – a GE Foundation globális támogatottja – ismerteti meg a diákokkal nemzetközileg jól bevált oktatóanyagok és gyakorlatok segítségével.

 

Hogyan történik a kiválasztás?

A kelet-magyarországi régió középiskolásainak felzárkóztatását célzó kétéves programra pályázat útján lehet jelentkezni. A kilencedik és tizedik osztályos tanulók az írásbeli és szóbeli válogatáson nyújtott sikeres teljesítmény alapján kerülhetnek be a programba.

 

Hogyan javíthatják majd a programban részt vevő diákok a kelet-magyarországi régió és ezáltal az ország versenyképességét?

A program eddigi eredményei, amelyek a GE regionális blogján olvashatók, megmutatják a lehetőségeket:

· Never Forget Where You Come From

· For Town and County

· Theory Or Practice?

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.