2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Budapestnek szeretettel! – Megalapításának 75. évfordulója alkalmából május 23-án óriás falfestményt ajándékoz Budapest lakóinak a Lengyel Intézet, melynek tervezője-kivitelezője a Neopaint Works alkotócsoport

Hetvenötödik születésnapja alkalmából május 23-án, pénteken, 16 órakor a Lengyel Intézet óriás falfestménnyel ajándékozza meg Budapest lakóit. A 17 méter magas színes falfestmény a lengyel–magyar barátságot, a két nép kulturális összefonódását örökíti meg, tervezői-kivitelezői pedig a Neopaint Works alkotói, akiknek köszönhetően a kreatív műhely fennállásának közel tíz éve alatt több ezer négyzetméternyi falfelület újult meg Budapesten. A falfestményt Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere, és Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója avatja fel.

Elokeszuletek_4A köztéri projekten túl a 75. évforduló alkalmából koncertekkel, performance-szal, kóstolókkal, workshopokkal, afterpartyval és számos más kísérőrendezvénnyel készül a Lengyel Intézet.

A kétnapos programsorozatot dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Magyarország közigazgatási és igazságügyi minisztere nyitja meg május 23-án, 18 órakor a Lengyel Intézet előtti szabadtéri színpadon.

A kortárs köztéri képzőművészeti projekttel a szervezők célja az volt, hogy a hetvenöt éve szinte megszakítás nélkül jelen lévő Lengyel Intézet kivonulhasson székhelye falai közül és betagozódjon a mai Budapest egyik legizgalmasabb, fiatalok által leglátogatottabb, kávéházakkal, romkocsmákkal, galériákkal, dizájnboltokkal tarkított negyedébe. Ehhez az elgondoláshoz kapcsolódik a Platán Galériában (Andrássy út 32.) május 23-án délelőtt 11 órától induló egész napos urban art projekt is, amelynek keretében öt ismert utcaművész: Olaj, Tripsi, Brah, Halr és GG a galéria egész falfelületét kitöltő, az évforduló köré komponált, összesen 13 méter hosszú falfestményt, karakterek ezreiből álló installációt készít majd, Dj Direkt közreműködésével. A Platán pincéjében található, underground művészetnek teret adó Latarka Galériában pedig egész nap látogatható lesz a street art és az urban art műfajok magyar klasszikusainak számító Stark Attila és Bakó Tamás kiállítása.

A Lengyel Intézet fennállásának 75. évfordulóján ezzel a kétnapos programsorozattal kíván köszönetet mondani partnereinek, Budapest lakóinak és minden magyarnak, akiknek a támogatása nélkül az intézmény nem tudna ilyen aktívan és stabilan jelen lenni a főváros kulturális életében.

A Szabadság évében, negyedszázaddal a rendszerváltozás után ezzel a köztéri projekttel gazdagodik a több mint ezeréves lengyel–magyar barátság legújabb kori fejezete.Street_art_a_Platanban

Neopaint Works
A művészcsoport az egyéni megrendelések mellett 2010 óta a város elhagyatott, központi területein található hatalmas falfelületek dekorálását is napirendre tűzte a „TűzfalRehab” nevezetű akcióterv égisze alatt (eddigi megvalósult nagyívű projektek: a Rákóczi híd pesti támaszfalára készült „A Nemzet Színészei” portrésorozat; a Király utca és a Kazinczy utca sarkán lévő játszótér mögötti óriási tájkép; a Városháza téren készült Budapest Anno falfestmény, a 6:3-as monumentális festmény, a Klauzál téri „zöldséges ház”, az Akácfa utcai „varrónő” és még sok más további belvárosi festmény). A projekt a „kortárs köztéri képzőművészet” (urban art) eszközeivel a belváros hatalmas tűzfalainak szürkeségét hivatott felszámolni és a megújított felületeket bekapcsolni ismét Budapest véráramába. Az eltelt két-három év során kezdeményezőkészségével és kreativitásával a Neopaint Works nagyban hozzájárult a város színesítéséhez, valamint élhetőbbé tételéhez, az alkotócsoport által megfestett közterületi alkotásoknak köszönhetően a főváros egyes szerencsés kerületei új, vidámabb arcot kaptak.

Bővebben:
A Lengyel Intézet 75. szülinapi bulija:
https://www.facebook.com/events/1376563499297970/

Street art a Lengyel Intézet 75. szülinapján a Platán Galériában:
https://www.facebook.com/events/623899531030274/

www.lengyelintezet.hu

image002

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.