2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása

Április 25-ig minden középfokú intézmény értesítette a hozzá jelentkező tanulókat a felvételi döntéséről, azaz a jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról. Ezzel lezárult az úgynevezett általános felvételi eljárás.

Az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók – ha megfelelnek az adott iskola által támasztott felvételi követelményeknek és egyben a felvehető létszámkereten belül vannak – az általuk választott és sorrendbe állított továbbtanulási lehetőségek (iskolák és tanulmányi területek) közül arra nyerjenek felvételt, amelyet a leginkább óhajtanak. Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen.


Az idei általános felvételi eljárás néhány adata:
A felvételi eljárásban 81 693 nyolcadik évfolyamos, 6565 hatodik évfolyamos és 5080 negyedik évfolyamos tanuló vett részt. Ez utóbbi két csoport a hat, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételizőket jelenti.

A felvételi eljárásrend a 1999/2000-es tanév óta kisebb-nagyobb korrekciókkal, ám változatlan alapelvekkel működik. Sikerességét mutatja, hogy bevezetése óta minden tanévben az iskolát váltó 8. osztályos tanulók szinte mindegyike már a felvételi első szakaszában, az általános felvételi eljárás időszakában bejut valamelyik általa megjelölt tanulmányi területre, középfokú iskolába, döntő többségük pedig az általuk leginkább óhajtott területek valamelyikébe.

Az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,8 százaléka (79 381 fő) felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 77,1 százaléka (61 174 fő) az általuk megjelölt legelső helyre, 95 százalékuk pedig (75 375 fő) az első három helyen megjelölt terület egyikébe jutott be.

Az általános felvételi eljárás keretében fel nem vett 8. évfolyamos tanulók száma 2582 fő, a jelentkezést benyújtó tanulók 3,2 százaléka.

A 6 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre felvételt nyert tanulók száma 4430 fő, ebből 3875 főt (87,5 százalék) az általa megjelölt első helyre vettek fel.

A 8 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre felvételt nyert tanulók száma 2945 fő, ebből 2739 főt (93 százalék) az általa megjelölt első helyre vettek fel.

Az általános felvételi eljárás részletes információit az adatok feldolgozása után, várhatóan június elejétől az érdeklődők megtekinthetik majd az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu).


A rendkívüli felvételi eljárás
Azok számára, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, 2014. május 5. után kezdődik az úgynevezett rendkívüli felvételi eljárás időszaka. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik. Az elektronikus felvételi rendszer segítségével azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, ahol a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, az Oktatási Hivatal tájékoztatásul közzéteszi a www.oktatas.hu honlapon a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2014/2015. tanév) menüpontban. Az általános felvételi eljárás keretében középfokú iskolába fel nem vett 8. évfolyamos tanulók számára létszámuk többszörösének megfelelő üres hely maradt a középfokú intézményekben.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen eddig sikertelen felvételijük ellenére is kötelező az iskolaválasztás.

Oktatási Hivatal

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.