2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Átadták Az Év Talentuma Díjakat

2014. május 16-án a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében immár második alkalommal adták át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által alapított Az Év Talentuma Díjakat. Az öttagú bírálóbizottság három kategóriában – tudomány, művészet és sport – értékelte a diákokat, akik közül idén egy táncos, egy tornász és egy fiatal informatikus nyerte el a rangos elismerést. A díjak – egyedi bronzszobrok – külön érdekessége, hogy azokat a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola két egykori diákja, Farkas Flóra és Jenei Szilveszter készítette.

 

A díjátadó ünnepséget egy a Nemzeti Tehetség Program eddigi eredményeit bemutató szakmai konferencia előzte meg, amelyen a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, a Szín és Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Weiner Leó Zenei Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskola és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársai ismertették a Nemzeti Tehetség Program sikereit. A rendezvényen dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója kifejtette: a három díjazott fiatal életútja is azt példázza, hogy érdemes a tehetségek támogatására áldoznunk. S bár a tehetségek fölkarolásában a pedagógus mindig kulcsszereplő lesz, a tehetségek támogatásában állami és civil összefogásra van szükség – emelte ki Kaposi József. A konferenciával párhuzamosan a Nemzeti Színház otthont adott a Nemzeti Tehetség Program eredményeit bemutató kiállításnak.

„Minden ember kötelessége, hogy saját tehetségét kibontakoztassa, az őket nevelőknek pedig hozzá kell segíteniük a fiatalokat ahhoz, hogy talentumaikat szaporítani tudják”
– mondta dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke az Év Talentuma Díj átadó ünnepségén.

Az eseményen tehetséges fiatalok mutatták be sokszínű produkcióikat, majd sor került a Nemzeti Tehetség Program Az Év Talentuma Díjának átadására. Az öttagú bírálóbizottság –dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke; dr. Kaposi József főigazgató (OFI); Gubik Petra színművész, a Sugarloaf együttes énekese; Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere voltak – három kategóriában értékelte a Nemzeti Tehetség Programban részt vevő jelölteket.

A művészet kategóriában Fodor Mátyás szólótáncos; a tudomány kategóriában Zsombori Balázs, a PictoVerb nevű verbális kommunikációt segítő applikáció feltalálója; míg a sport kategóriában Makra Noémi békéscsabai tornász vehette át a díjat dr. Kaposi Józseftől.Az Év Talentuma Díj – Művészet Kategória

Fodor Mátyás, tánc


A keszthelyi Vajda János Gimnázium matematika tagozatos diákja visszahúzódó gyermek volt, „csak” hétévesen mert először színpadra állni. Tehetsége azonban már kisgyermekként megmutatkozott. A járással és a beszéddel egy időben kezdett el táncolni is. Már 1-2 éves kora óta rendszeresen részt vett a Gyenes Néptánc Együttes próbáin. A padon ülve a legnagyobb figyelemmel követte a próbát, fejben igyekezett megjegyezni a motívumokat, amelyeket azután otthon kipróbált. Hétéves korától tagja és szólótáncosa a felnőtt Gyenes Néptánc Együttesnek. 2012-ben a Helikoni Ünnepségek Arany fokozatú elismerését szerezte meg. Legutóbb a Duna Televízió Fölszállott a páva című hagyományőrző műsorában mutatta be tánctudását, és azt, hogy valóban a táncra született (Magyarborzási férfitáncok).Az Év Talentuma Díj – Tudomány Kategória

Zsombori Balázs, informatika


A még csak 17 éves feltaláló PictoVerb nevű programjával első helyezést ért el a 2012/2013. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen, Tudomány Kategóriában. Zsombori Balázs a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett ifjúsági innovációs versenyen tűnt fel, majd találmányával együtt bejárta Európát, harmadik díjat nyert az európai innovációs seregszemlén. A PictoVerb egy androidos alkalmazás, rendszere piktogramokat, rajzos ábrákat alakít nyelvtanilag helyes mondatokká és felolvassa azokat. Arra hivatott, hogy hangot adjon mindenkinek. Segíthet minden olyan veleszületett vagy szerzett betegség esetén, amely korlátozza az egyén beszédkészségét, ezenfelül nyelvi akadályokkal küzdőknek, így turistáknak is megoldást nyújthat. Zsombori Balázs a versenyt követően a magyar fiatalok képviselőjeként Stockholmba utazhatott a Nobel-díj-átadó ceremóniára.Az Év Talentuma Díj – Sport Kategória

Makra Noémi, torna


Makra Noémi alig 16 évesen a magyar tornasport nagy ígérete. A békéscsabai tehetség a Széchenyi Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola tanulója és a TC Békéscsaba Egyesület tagja. Edzője az Unyatinszki házaspár. 2013. évi eredményei: Ljubljana világkupa (felnőtt): talaj 1., felemás korlát 2., Gerenda 2.; Brazília Gymnasiade (korosztályos): felemás korlát 1. 2014. évi eredmény: Cottbus Világkupa (felnőtt): gerenda 1., felemás korlát 3. Többszörös diákolimpia bajnok. A díjátadás idején a szófiai Európa-bajnokságon vett részt. Távollétében a Torna Club Békéscsaba Egyesület ügyvezetője vette át az elismerést.

A díjátadóról részletes beszámoló a tehetseg.hu oldalon olvasható.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.