2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Alkalmazásajánló

Új rovatunkban olyan, okostelefonokon és táblagépeken futó alkalmazásokat ajánlunk, amelyek a tanulást és a készségfejlesztést támogatják, vagy egyszerűen csak hasznos segítséget nyújtanak a gyermekeknek és a pedagógusoknak a dolgos mindennapokban.

 

duo1Duolingo

Az alkalmazáskínálatban rengeteg a nyelvtanulást segítő programmal találkozhatunk, azonban közülük kimagaslóan a legjobb a teljesen ingyenesen letölthető Duolingo. A 2011-ben a pittsburghi Carnegie Mellon Universityről indult és már több mint 20 millió felhasználóval büszkélkedő program legnagyobb erénye, hogy az alapoktól indulva játékosan haladhatunk előre a nyelvtanulásban. A Duolingo több nyelvet is ismer, így a segítségével nem csupán angolul, hanem akár portugálul, németül, franciául és lengyelül is gyakorolhatunk.


Hogy a nyelvtanulás ne csak unalmas ujjgyakorlatozás legyen, arról az alkalmazás fejlődési rendszere gondoskodik. A hatalmas anyagot sok-sok szintre és témakörre osztva kell teljesítenünk. Egy-egy lecke során csupán pár lehetőségünk van a hibázásra, amit a program a képernyő tetején látható szívecskékkel jelöl. Akár egy számítógépes játékban, rossz megoldást esetén elveszítünk egy „életet”. Természetesen a hibátlan teljesítményért és a gyors megoldásokért bónuszpontokat gyűjthetünk, amit a Duolingo szép és informatív grafikonokba rendez, így egy kattintással bármikor átnézhetjük, hogy melyik témakörben vagy nyelvtani résznél gyengébbek az ismereteink.duo4


A Duolingo által kínált tananyag változatos és jól felépített, a témakörök szorosan egymásra épülnek, így a már teljesített részek sem merülnek feledésbe, hiszen az egyes szavak és nyelvtani elemek a későbbi leckék során vissza-visszatérnek. A feladatok szintúgy összetettek, mert nem csupán választós tesztkérdések, hanem hallás utáni szövegértés, egyik nyelvről a másikra történő fordítás, de még a kiejtés gyakorlása is része az alkalmazásnak. A leckéket és a feladatokat a fejlesztők folyamatosan bővítik, s a cég emellett azt is jelezte, hogy a közeljövőben további nyelveket fog bekapcsolni a szolgáltatásba. Ráadásul a Duolingo nem csupán alkalmazás formában létezik, hanem webes felületen is, ahol további extrafunkciók segítik a nyelvek elsajátítását.


A Duolingo legnagyobb erőssége, hogy hosszú távon is fenntartja az érdeklődést a gyakorlás iránt a már említett előrehaladási rendszerrel, illetőleg azzal, hogy egyfajta játékos versengést szervez a felhasználók között. A Duolingót összeköthetjük a Facebook-fiókunkkal, így barátaink eredményeit is nyomon követhetjük, és összehasonlíthatjuk a saját teljesítményünkkel, ami pluszmotivációt adhat a tanulás során. A közösségi opció mellett ráadásul a program szöveges üzenetek formájában is rendszeresen ösztönöz a gyakorlásra, a napi szintű használatot pedig jutalompontokkal díjazza. Ha gyorsan, szórakoztatóan és ingyen akarunk nyelvet tanulni, akkor annak nincs jobb módja, mint a Duolingo.


Kiadó: Duolingo

Ár: ingyenes

Operációs rendszer: Android, iOS

Letöltés:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo&hl=hu

iOS: https://itunes.apple.com/app/duolingo-learn-languages-for/id570060128?mt=8

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.